Decemberbröd

Driven av längtan till julen bakade jag igår "Decemberbröd", och jisses jösses så gott det blev. Gräddningstiden är lång, men själva arbetsinsatsen för bagaren är föredömligt liten.

Decemberbröd

1 liter filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap/baksirap
1 tsk salt

7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl

3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser (klippta i småbitar)
1 dl hela hasselnötter

Ugn: 200 grader

Rör ihop fil, bikarbonat, sirap och salt. Tillsätt mjöl, frön, frukt och nötter.
Blanda väl, men försiktigt.

Smörj en form på 2 liter och häll i smeten.

Grädda långt ned i ugnen i ca. 1 timme. Sänk sedan värmen till 175 och grädda ytterligare ca. 35 minuter. Täck med aluminiumfolie om det behövs. Använd gärna provsticka för att kontrollera när brödet är torrt.

Låt brödet vila 5 timmar i formen.

Avnjut!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0