Decemberbröd
Driven av längtan till julen bakade jag igår "Decemberbröd", och jisses jösses så gott det blev. Gräddningstiden är lång, men själva arbetsinsatsen för bagaren är föredömligt liten.
Decemberbröd
1 liter filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap/baksirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser (klippta i småbitar)
1 dl hela hasselnötter
Ugn: 200 grader
Rör ihop fil, bikarbonat, sirap och salt. Tillsätt mjöl, frön, frukt och nötter.
Blanda väl, men försiktigt.
Smörj en form på 2 liter och häll i smeten.
Grädda långt ned i ugnen i ca. 1 timme. Sänk sedan värmen till 175 och grädda ytterligare ca. 35 minuter. Täck med aluminiumfolie om det behövs. Använd gärna provsticka för att kontrollera när brödet är torrt.
Låt brödet vila 5 timmar i formen.
Avnjut!
Decemberbröd
1 liter filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap/baksirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser (klippta i småbitar)
1 dl hela hasselnötter
Ugn: 200 grader
Rör ihop fil, bikarbonat, sirap och salt. Tillsätt mjöl, frön, frukt och nötter.
Blanda väl, men försiktigt.
Smörj en form på 2 liter och häll i smeten.
Grädda långt ned i ugnen i ca. 1 timme. Sänk sedan värmen till 175 och grädda ytterligare ca. 35 minuter. Täck med aluminiumfolie om det behövs. Använd gärna provsticka för att kontrollera när brödet är torrt.
Låt brödet vila 5 timmar i formen.
Avnjut!
Kommentarer
Trackback